PROMOL SYSYTEM KFT MUNKARUHÁZATI BOLT, BUDAPEST 1097 KISKALMÁR U. 7. Kérdése van? Hívjon minket!   +36-70/257-6178     +36-70/608-2434  info@testheveder.hu

Testheveder felülvizsgálat - Javítás -Tanácsadás - Raktárkészlet 

Blog

TESA RAGASZTÓSZALAGOK

Szuromi Martin
2023.08.02 14:02
TESA RAGASZTÓSZALAGOK

TESA ragasztószalagok

Petra Lohmann, aki akkortájt termékfejlesztőként dolgozott, szokatlan ajándékot kapott: egy tekercs tesafix® 960 szalagot, amely 31 centiméter széles és 100 méter hosszú volt – és még mindig az eredeti dobozába volt becsomagolva. A feladója Dr. Manfred Engshuber volt, aki 1993-ig Szászország tartományban a Freibergi Műszaki Bányászati Egyetem professzora volt. A most 88 éves Engshuber takarítás során találta a szalagot. „A kétoldalas ragasztótermékeket tesafix® néven 1956-tól fogva vezették be a piacra” – magyarázta Daniel Wallburg, a Beiersdorf-archívum vállalati és márkatörténeti vezetője. „Ha megnézzük a tesa logót és a feliratot, akkor ezt a tekercset minden bizonnyal 1968 és 1976 között értékesítették.” 

2004-ben Lohmann teszteket végzett, hogy megállapítsa, hogy a termék paraméterek mennyiben felelnek meg még mindig az eredeti specifikációknak. „A tapadóerő még ennyi idő után is elég jó volt; acéllemezeken kissé gyengébb, de a különféle műanyagokon a szabványnak megfelelő volt” – emlékszik vissza. Nemrég, újabb 15 évvel később, ismét teljeskörű vizsgálatot hajtottak végre. 

Ennek során a csapat tesztelte a szalag tapadási erejét és maximális húzóerejét, majd dinamikus és statikus nyírási teszteket hajtott végre. Dr. Steffi Naasz, a K + F szolgáltatások és folyamatok vezetője örül az eredményeknek: „A vastagság és a tömeg még közel fél évszázad után is megegyezik az akkori adatokkal, a maximális húzóerő pedig változatlan maradt. A tapadóerő is a tűréshatáron belül van. A dolgok jelenlegi állása szerint a szalagot még ma is el lehetne adni. A tesafix® valóban a hirdetések szerint teljesít!